NIEUW

BIJ AVEBE

100 jaar Avebe; een moment om terug te kijken. Hoewel historie een belangrijke rol speelt dit jaar, zijn medewerkers van Avebe ook met de toekomst bezig. Ook medewerkers die nog maar net zijn begonnen. We stellen twee nieuwe Avebe-collega’s aan jullie voor.

100 jaar Avebe; een moment om terug te kijken. Hoewel historie een belangrijke rol speelt dit jaar, zijn medewerkers van Avebe ook met de toekomst bezig. Ook medewerkers die nog maar net zijn begonnen. We stellen twee nieuwe Avebe-collega’s aan jullie voor.

Rolf Tammenga

ACCOUNTMANAGER AGRO, DUITSLAND

“In september ben ik als accountmanager Agro in Duitsland begonnen. Toen ik klein was had mijn vader samen met mijn oom een boerderij en leverden we aardappelen aan Avebe. Zo ver terug gaat mijn connectie met de coöperatie. Ik kom ook uit Ter Apel, dichtbij de Duitse grens, dus Avebe was nooit ver weg.”

Duitsland
“Avebe heeft me altijd wel getrokken, vooral sinds het bedrijf na 2005 met de ontwikkeling van eiwitten een nieuwe weg is ingeslagen. Vorig jaar solliciteerde ik al een keer voor de functie van accountmanager en toen werd ik het nét niet. Toen er weer een functie beschikbaar kwam, aarzelde ik geen moment en reageerde ik weer. Pas later werd duidelijk dat het om een functie in Duitsland ging. Dat maakte het eigenlijk alleen maar leuker voor mij. Ik ga graag een uitdaging aan.”

Spannende eerste periode
“Waarom ik voor Avebe gekozen heb? Omdat het team Agro dicht bij de boer staat. Dat wil ik graag. In mijn vorige baan miste ik dat. Voor deze baan werkte ik bij een leverancier van landbouwbanden. Toen had ik vooral contact met fabrikanten en mechanisatiebedrijven. Ik kijk ernaar uit om de telers te adviseren en samen met hen de teelt te optimaliseren. Natuurlijk wordt de eerste periode wel spannend. Ik moet nog veel leren over de verschillende rassen. Ik weet er al wat van af, maar mijn kennis kan nog zeker groeien. Ook het adviseren in het Duits is nog even aanpoten. In mijn vorige baan gebruikte ik ook Duits, maar specifieke teelttermen moet ik me nog wel eigen maken. Het voelt een beetje als een sprong in het diepe, maar ik weet zeker dat mijn collega’s me ondersteunen waar nodig.”

Goed luisteren
“Ik hoop dat ik de taal van de Duitse boer kan spreken. Dan bedoel ik niet alleen letterlijk de taal, maar ook dat ik met mijn adviezen goed kan inspelen op de Duitse filosofie, mentaliteit en regelgeving. Het belangrijkste hierbij is dat je goed moet luisteren. Vaak willen mensen vooral hun verhaal kwijt. Door met elkaar in gesprek te gaan, kom je vaak tot oplossingen. Ik hou ervan om in oplossingen te denken, ik blijf niet graag in problemen hangen.”  

Rémon Remmers

MEDEWERKER ICT-HELPDESK, NEDERLAND

“Echt helemaal nieuw bij Avebe ben ik niet. Op 1 juli 2019 ben ik in vaste dienst gekomen bij Avebe, daarvoor was ik al bijna anderhalf jaar gedetacheerd bij Avebe. Op de ICT-afdeling kwam een vacature vrij en mij werd gevraagd of ik deze wilde vervullen. Dat was voor mij geen moeilijke beslissing. Ik zei natuurlijk ja. Ik werkte namelijk al met enorm veel plezier op de ICT-helpdesk.”

Flinke uitdagingen
“Mijn functie is heel divers. We beginnen ‘s ochtends om 8 uur en dan begint ook meteen de telefoon te rinkelen. We zijn de hele dag bezig met het oplossen van kleine en grote problemen. Er zitten soms flinke uitdagingen bij, als er bijvoorbeeld een netwerkverbinding is uitgevallen. Natuurlijk enorm vervelend voor de collega’s, maar voor ons eigenlijk best leuk. We worden echt uitgedaagd om zelf onderzoek te doen en oplossingen te vinden.”

Singapore
“Het contact met de collega’s is erg goed. Ik kan goed opschieten met iedereen op de afdeling. Een leuk aspect van mijn werk is dat ik contact heb met veel verschillende collega’s in binnen- en buitenland. Dit contact is natuurlijk meestal per telefoon of mail, maar ik ben ook al bij een aantal locaties van Avebe in het buitenland geweest. Duitsland, Zweden en laatst zelfs in Singapore. Ik vond het echt super dat ik daar naartoe mocht.”

Wereldwijd
“Voordat ik bij Avebe begon, had ik eigenlijk geen idee hoe groot de organisatie is.
Ik kom zelf uit Oost-Groningen, dus natuurlijk had ik wel gehoord van Avebe. Vrienden van mij werkten zelfs op een productielocatie van Avebe. Toen ik hier kwam, merkte ik pas: Avebe zit niet alleen hier in Groningen, maar over de hele wereld! Ook leer ik langzamerhand wel iets meer over de producten van Avebe.
Dat gaat veel verder dan aardappelzetmeel. Toch krijg je van die toepassingen minder mee als je op de ICT-afdeling zit.”

Fijne werkgever
“Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen om in vaste dienst te treden bij Avebe. Het is een mooi bedrijf, met fijne collega’s. Er is veel ruimte voor opleidingen en eigen initiatief.”

NIEUW

BIJ AVEBE

Avebe

Avebe is een op de markt gerichte coöperatie van zetmeelaardappeltelers. Van oudsher richtten we ons uitsluitend op het winnen van het zetmeel uit de aardappel. Maar door ontwikkeling van innovatieve technieken halen we nu ook eiwitten uit de aardappel, bedoeld voor de voedingsmiddelenindustrie. En daarmee zijn we er nog niet. De aardappel is voor ons een bron van mogelijkheden met nog meer ingrediënten die tot waarde gebracht kunnen worden. Kortom, we halen eruit wat erin zit!
Volledig scherm