In 2019 vieren we ons 100-jarig bestaan en dit laten we niet onopgemerkt voorbij gaan! Bekijk hieronder het overzicht van de activiteiten van dit jubileumjaar. Benieuwd naar de laatste stand van zaken? Houd dan het intranet (medewerkers) en MijnAvebe en Informail (leden) in de gaten voor meer informatie.

JUBILEUMJAAR
2019


Bekijk de video Avebe 100 jaar 1919 - 2019

Avebe begon in 1919 als 'Aardappelzetmeel-verkoopkantoor'. In bijna honderd jaar is er veel veranderd, maar één ding is hetzelfde gebleven: we zijn vol ambitie!

JUBILEUMJAAR
2019

In 2019 vieren we ons 100-jarig bestaan en dit laten we niet onopgemerkt voorbij gaan! Bekijk hieronder het overzicht van de activiteiten van dit jubileumjaar. Benieuwd naar de laatste stand van zaken? Houd dan het intranet (medewerkers) en MijnAvebe en Informail (leden) in de gaten voor meer informatie.

Bekijk de video Avebe 100 jaar 1919 - 2019

Avebe begon in 1919 als 'Aardappelzetmeel-verkoopkantoor'. In bijna honderd jaar is er veel veranderd, maar één ding is hetzelfde gebleven: we zijn vol ambitie!

Met het sponsorbeleid ‘Avebe in de maatschappij’ zet Avebe een volgende stap naar meer waarde. Ben jij verbonden aan een stichting of vereniging die bezig is met een project over vitaliteit, gezondheid, sport en welzijn of duurzaamheid? Of ben je actief betrokken bij een project waarbij de ontwikkeling van de regio centraal staat? Lees dan de spelregels en vul het sponsorformulier op de website in. In dit jubileumjaar zijn de eerste initiatieven in juni bekend gemaakt. In december volgt de tweede ronde.

Proefboerderij ’t Kompas in Valthermond is op 10 juli 2019 dé locatie waar leden en medewerkers van Avebe alle ins en outs over de zetmeelaardappelteelt te weten komen. Er zijn demo- en proefvelden, bedrijfspresentaties en interessante lezingen over onder andere duurzaamheid en precisielandbouw. Daarnaast is er een mechanisatiebeurs met alle nieuwe apparatuur op landbouwgebied 

Van de aardappel naar zetmeel en eiwit. Op 13, 14 en 15 september kunnen leden, medewerkers en hun introducees een bezoek brengen aan onze productie-locatie in Ter Apelkanaal en een boerenbedrijf. Hier valt alles te ontdekken over het productieproces, het eindproduct en de aardappelteelt op de boerderij. Duitsland opent op 23 augustus haar deuren voor medewerkers en Zweden volgt later dit jaar. Voor een bezoek aan de open dagen in Nederland kunnen leden en medewerkers zich aanmelden via www.avebe100.com. Voor Zweedse en Duitse collega’s volgt meer informatie via intranet.

Avebe gaat voor 33e 4 Mijl, hét loopevenement in Groningen, op zondag 13 oktober. Dit keer met een feestelijk tintje! Omdat Avebe 100 jaar bestaat willen we met 100 deelnemers aan de start staan. Niet alleen medewerkers, maar ook leden van Avebe nodigen we van harte uit om mee te doen. Meld je aan bij Henk Drent (henk.drent@avebe.com)

met vermelding van naam, geboortedatum, woonplaats, werklocatie/Avebe-lid en maat t-shirt. Je kunt kiezen voor het recreantenteam of, als je meer uitdaging wilt, voor het wedstrijdteam.

JUBILEUMBOEK

Geschiedenis en toekomst. Aan de hand van verschillende thema’s vertellen we het verhaal van Avebe. Een boek dat terugkijkt op 100 jaar verbinden, samenwerken in voor- en tegenspoed en uitdagingen die nooit uit de weg worden gegaan. Een verhaal dat laat zien dat in elk aspect innovatie in onze natuur zit. Het boek is ons cadeau voor alle leden, medewerkers en gepensioneerden. Tijdens het symposium op 14 november wordt het eerste exemplaar uitgereikt. 

JUBILEUMDAG

Tijdens de jubileumdag op 14 november nemen diverse sprekers waaronder Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen University & Research, hoogleraar en romanschrijver, onze relaties mee in dit vraagstuk. Hoe ziet bijvoorbeeld de landbouw van de toekomst eruit? En wat ligt er in de 21e eeuw op ons bord? Ook krijgen de drie beste inzendingen van de student challenge de kans om zich te presenteren aan de genodigden en extra stemmen te werven. Op die dag maakt de jury bekend welke studenten ervan doorgaan met een jaar collegegeld.

STUDENTEN CHALLENGE

Ontwerp de fabriek van de toekomst en win een jaar collegegeld!

De fabrieken van Avebe zijn ruim 100 jaar geleden ingericht op de productie van aardappelzetmeel en later op de winning van hoogwaardig eiwit. Effectief, maar met het oog op de toekomst misschien niet altijd even efficiënt en duurzaam. We vragen hbo- en universitaire studenten om met vernieuwende ideeën te komen vanuit het principe: wat als je een fabriek helemaal opnieuw mocht bouwen? Welke technieken en welke volgorde in verwerkingsstappen zou je dan toepassen om de ingrediënten uit de aardappel maximaal tot waarde te brengen, met minimale inzet van energie, water en chemie? De inschrijving sluit op 9 september en voorstellen kunnen tot 30 oktober worden ingediend.

Avebe beweegt! Gericht op de toekomst en vitaal, we zijn tenslotte 100 jaar. Verschillende activiteiten dragen bij aan de verbetering van de vitaliteit. Eén opvallend evenement is een internationale sponsorfietstocht. Een team van medewerkers en leden gaat de uitdaging aan en fietst van Nederland naar de fabriek in Zweden, via de productielocaties in Duitsland! Ze fietsen geld bijeen voor Avebe in de Maatschappij waarmee Avebe duurzame en sociaal-maatschappelijke initiatieven in de regio ondersteunt. 

Avebe

Avebe is een op de markt gerichte coöperatie van zetmeelaardappeltelers. Van oudsher richtten we ons uitsluitend op het winnen van het zetmeel uit de aardappel. Maar door ontwikkeling van innovatieve technieken halen we nu ook eiwitten uit de aardappel, bedoeld voor de voedingsmiddelenindustrie. En daarmee zijn we er nog niet. De aardappel is voor ons een bron van mogelijkheden met nog meer ingrediënten die tot waarde gebracht kunnen worden. Kortom, we halen eruit wat erin zit!
Volledig scherm